Autora i fotogràfa: Amèlia Homs Ferrer
Els llibres maoris son per ser mirats i explicats.
Aquesta foto és del Primer Llibre que veiem en entrar al Whare Nui, la biblioteca maori.
Com que en aquests moments ni vosaltres ni jo podem fer un recorregut guiat en català dels que sovint fem a Nova Zelanda per aquests edificis magnífics, i no us ho puc explicar parlant, permeteu-me que us ho expliqui amb el llenguatge escrit.
Al final d’aquestes escales dibuixades en aquests panells Tukutuku i arribant fins al 12è Cel es trobaven Tots els Coneixements.
A cada Cistells hi havia totes les instruccions i eines necessàries per gaudir d’una vida excel·lent, innovadora i de progrés col·lectiu.
Molt important per els maoris el fet de que has de voler, desitjar i estat preparada per accedir a la saviesa. També has de poder remuntar lluites importants per obtenir el coneixements. Sense ajudes positives, sense aliats no es guanya cap batalla. Sols no arribem gaire lluny.
I la idea més important i revolucionaria de totes: una vegada has obtingut el coneixement has de tornar a baixar aquestes escales , enfrontant-te a nous perills potser i compartir el que has après amb tothom, ensenyar, transmetre és obligatori.
Si voleu saber tots els detalls de com Tane, el fill de Rangi i Papatuanuku va aconseguir arribar al 12è Cel i portar cap a la terra els 3 Cistells dels coneixements i les Dues Pedres, què contenien cada un dels cistells, com feien servir les Dues Pedres Blanques, seguiu l’enllaç següent.
L’historia dels 3 Cistelles del Coneixements i les Dues Pedres Blanques.
Aquesta és la historia de com Tane, el pare de la creació humana, dels boscos i de totes les criatures del Bosc i els Oceans, va ascendir a traves dels múltiples reialmes fins al més elevat d’ells, ocupat tan sols per Io-Matua-Kore, el Deu sense Progenitors; i com allà va obtenir els 3 Cistells del Coneixement.
Posteriorment Tane va tornar a la Terra amb totes les ensenyances i en plantar-les a la Terra creà la humanitat.
Aquí us explico una versió abreviada de l’historia tal i com l’explica Rangitaane, Ngati Kahungunu i Ngati Ira, de la gent de la regió de Wairarapa a Aotearoa/Nova Zelanda.
Segons els avantpassats maoris hi ha 12 Paradisos, Cels o reialmes, diferents més enllà d’aquesta terra que habitem.
Tikitiki-o-rangi, el més alt dels 12 paradisos el més sagrat de tots on viu IO, el Deu primer que no te pares; no hi ha res abans que ell. IO, viu amb guardians tant homes com dones; unes figures espirituals.
En IO decidí que un dels fills de Ranginui i Papatuanuku (el Pare Cel i la Mare terra. Una història que us explicaré al maig) devia ascendir al reialme més superior per obtenir els 3 Cistells del Coneixement, per a la canalla de les famílies que viurien a la terra i les generacions venidores. Així que va enviar als seus emissaris, els Apa, a investigar pels reialmes inferiors; veient com eren els més de 118 fills van decidir que seria en Tane.
Tane mentrestant no ho sap que ha estat triat i serà qui tingui l’oportunitat de venir a cercar els Cistells dels Coneixements.
Així que a la terra, quan Tane es va decidir a escalar els Cels per anar a buscar els cistells dels coneixements per portar-los a la resta de la humanitat, el seu germà Whiro es va enfadar molt. En Whiro (pronunciat “Firo”) pensava que ell tenia molt més dret a encapçalar una tasca d’aquest caire que no pas Tane, perquè era el germà gran.
Els dos germans lluitaven pel poder de ser els que encapçalessin aquesta aventura però finalment va ser Tane el preferit per fer-ho i gaudir dels drets de pujar els 12 cels.
El Whiro, està clar no li ho va posar fàcil, a cada paradís que ascendia li enviava una plaga, si no eren d’ocells rapinyaires eren mosquits assassins o voltors o rèptils voladors, per atacar-lo i fer-lo fracassar en la seva missió.
Però en Tane, amb l’ajuda dels vents poderosos i els encanteris que sabia invocar va anant superant totes les dificultats i continuar fins arribar el cim de tots 12 cels.
Una vegada va arribar, va ser rebut per IO i com havien acordat, el Deu suprem li va donar els 3 Cistells dels Coneixements i les Dues pedres blanques.
El cistells eren els següents:
El Cistell Tuauri, ple de pau i totes les formes de l’estimació i l’amor. El llenguatge dels nostres sentits.
El Cistell Tauatea, ple de totes les formes espirituals i rituals, encanteris i pregaries per viure i superar totes les dificultats. El món més allà del que percebem amb els nostres sentits. Les energies que sustenten la vida.
El Cistell Aronui, amb totes les formes de connexió entre uns i altres, amb el passat, del mal, les guerres, les baralles, el que fereix.
I també les Dues Pedres Blanques:
- La Whatu Kura, huka a tai: Escuma de l’oceà
- La Whatu kura, Rehu tai, Broma blanca del mar.
Les Pedres blanques son símbol de prestigi, respecte, delicadesa i admiració.
Abans, a les escoles maoris, les Kura, els alumnes deixaven dues pedres blanques al final de cada examen davant del mestre. Quan algú deixa una pedra blanca a la teva taula és un símbol potent de que et respecten.
Hi ha moltes idees associades en aquesta història dels 3 Cistells dels Coneixements. El panell Tukutuku els serveix de mural, de guia per anar descabdellant moltes més històries i ensenyances.
La cultura maori és molt pràctica, molt poètica, de caire social. Tradicions orals amb aquestes ajudes visuals.
Nova Zelanda des de dins.
Nova Zelanda més a prop.