Quines eines és necessiten per travessar l’Oceà Pacífic en aquest vaixell?
Avui dins d’aquesta Waka Māori hem après que dues: observació i connexió amb l’entorn juntament amb l’actitud de compartir el màxim de tasques amb tota la tripulació.
Qui manté el timó avui eren dues dones, una māori i una tahitiana. Però de tant en tant han ajudat altres membres de la tripulació.
Mentre uns recollien i deixaven anar veles, altres cantaven; però tothom tenia els ulls al Pacífic.
Parlant amb en Tane, un navegant que avui ens acompanya, que va deixar una feina molt ben pagada per viure aquests viatges i ensenyar les formes tradicionals de viure amb el mar, em deia que el vent es pot veure venir minuts abans de que arribi fins i tot en un dia clar.
Es cert que a banda d’observar, i evidentment interpretar, els signes dels reflexos de aigua, has de conèixer el llenguatge dels miralls que reflecteixen els núvols, conèixer en metres el que vol dir la indefinició de l’horitzó i, el més important de tot el que has de fer: acceptar que tot canvia constantment.
El que llegeixes ara no servirà per d’aquí una hora segurament.
Així que la constant atenció, la mirada neta de prejudicis i desenganxada a la comoditat és la clau per fer una travessia segura, harmoniosa, per fer que arribi aquesta waka al seu destí.
Ah, i descansar molt també. Cada quatre hores es relleven de les seves feines.
I tanquen els ulls per memoritzar el que han vist i ajustar-se als canvis del torn següent. Poden així, amb una mirada fresca contrastar si la ruta que es va mantenint és la triada.
Si amb aquest timó lligat senzillament amb una corda i el compàs estel·lar, que aquí veieu gravat al terra de fusta però que l’han de dur “tatuat al cervell! tot memoritzat, centenars de persones van poder creuar l’Oceà Pacífic, què som capaces de fer?
Nova Zelanda és essencialment una terra de navegants.
Potser per això aquests mars i oceans ens transmeten aquesta força del: “Tot anirà be” (she will be right, que diuen el Kiwis), travessarem aquesta tempesta actual.
Si no oblidem les eines bàsiques: observació i comunitat.
I jo afegiria el que diu el Prof. Epeli Hou’ofa:
“No ens hem de deixar definir per la petitesa de la nostra terra, sinó per la grandesa dels nostres mars i oceans. Som l’oceà i l’oceà som nosaltres.
A fi de comptes, les aigües son comunicació i res seriem aïllats.”
Amb tota la força i els coneixements del Pacífic tenim un món sencer per seguir explorant!
Ens acompanyeu?
Nova Zelanda més a prop.
Nova Zelanda des de dins amb 2WAYS Tours.
#viatgesnovazelanda #viatgesinsuperables #vacancesnovazelanda #estudiaranglèsnovazelanda #enamoratdenovazelanda #2waysnz #2ways_tours_nz_spain