Autora i fotogràfa: Amèlia Homs Ferrer
Com van les vacances? Els vaig preguntar.
Em van contestar sense paraules: “ Pūkana!” *
Hi ha moments què descrits amb els ulls tenen un impacte immediat.
Si diem, en la societat occidental, que els ulls son l’espill de l’ànima, per a la cultura Māori els ulls i les seves expressions son signe d’identitat.
Pūkana és fer amb els ulls dilatats una salutació, una resposta clara a una pregunta, un comentari prou segur sobre l’opinió de la nena o la dona que la fa, en moments quotidians. Encara que quan més les veiem fer aquestes expressions, pūkana, és en les representacions artístiques, cançons i balls Māoris.
Si l’acompanyen, la pūkana, com aquestes nenes fan, amb moviments de mans, braços i cames, tens un bon paràgraf que explica amb detall la seva historia recent.
Així ens donaven la benvinguda al seu delta, el seu territori, casa seva, aquesta colla de xiquetes felices de gaudir d’un dia de vacances davant l’oceà Pacífic, xerrant amb dues “pakeha”.
Les millors vacances son ara, a l’hivern. Les mares i pares o avis i tiets no tenen gaire coses a fer ni als horts ni pescant al riu ni les waka surten sovint al mar. I tenen tot el rebost ben ple per passar tot l’hivern.
La canalla surten sovint amb la resta de la família a fer tombs pel bosc, escoltar els ocells, mirar com van creixent o no els arbres, observar el que els rodeja i aprenent a llegir-ne els signes.
S’acosten a la platja a comprovar les històries que han sentit explicar als grans: que si les anguiles en nits de lluna creixent pugen rierol amunt a buscar menjar, que si els taurons s’acosten en les marees baixes, que si quan sentin els primers grills han de córrer l’endemà a plantar a l’hort.
Les vacances Māoris no son per descansar només, que al ser les nits tan llargues ho han de fer forçosament, clar, sinó per preparar-se i aprendre com viure amb l’abundància o no en l’entorn que els ha tocat.
Aquestes passejades res tenen de purament recreatives. Observen, estudien, anoten, memoritzen, pregunten. Truquen a altres persones de la tribu que ja no viuen a la zona per saber i comprovar els fets que descobreixen i saber els lligams i les conseqüències de les accions que emprendran.
Les vacances son temps d’estar en família, de trobades i viatges, d’escoltar, d’aprendre, de preparar-se. De saber triar correctament les accions de cara a un futur immediat i a mig termini que beneficiï a la família, al grup, a la terra on es viu i, finalment, porti salut i prosperitat als individus.
Seguint el ritme de la terra que ens acull, que ara descansa i es recupera de tota l’activitat que hi ha en els mesos càlids, és la millor època per fer els contactes adients, viure amb la família i amb temps suficient experiències molt enriquidores.
Ja ho sabeu, Viatges per Nova Zelanda a l’hivern, que vosaltres des de l’hemisferi nord podeu triar en el vostre estiu.
Segur que les expressions en les vostres fotos i vídeos explicaran, si no amb una Pūkana (perquè no? Segur que ho aconseguiu!!) sí amb somriures immensos la felicitat que sentiu vivint a Nova Zelanda un Viatge Insuperable.
Nova Zelanda des de dins.
Nova Zelanda més a prop.
#estudiaranovazelanda #viatgesnovazelanda #viatgesinsuperables #vacancesnovazelanda #viatgesenfamilia #2waysnz #2ways_tours_nz_spain